Zelf installeren van uw airco

Op deze pagina vindt u alle info om uw gekozen split unit zelf te installeren , vaak lijkt dit een moeilijke klus echter met de goede gereedschappen en afwerkmateriaal is de klus vaak eenvoudiger dan het lijkt.

NB: U KUNT DE COMPLETE INSTALLATIE VOORBEREIDEN EN AANSLUITEN DIT SCHEELT U EEN HOOP IN DE INSTALLATIE KOSTEN VOOR GEBRUIK DIENT DE AIRCO IN WERKING TE WORDEN GESTELD DOOR EEN F-GASSEN INSTALLATEUR VOOR GEBRUIK DIT IS EEN VERPLICHTING GERELATEERD AAN DE EUROPESE F-GASSEN WETGEVING EN HEEFT OOK BETREKKING OP DE GARANTIE VAN U SYSTEEM, HEEFT U HEM REEDS GEINSTALLEERD? DAN KUNNEN WIJ HEM VOOR UW IN WERKING STELLEN

 • allereerst bepaald u de ruimte die u wilt laten koelen en (of verwarmen)
 • meet daarna de ruimte op en noteer het aantal kubieke meters (lengte x breedte x hoogte)
 • er zijn diverse manieren om te kijken welke airco u nu moet hebben voor uw opgemeten oppervlakte. 1 daarvan is de factoren regeling die hieronder wordt beschreven:

 

*1.   Bereken de inhoud van de te koelen ruimte
Bereken de inhoud van de ruimte in kubieke meters. Bijvoorbeeld: de ruimte is 6 meter lang, 5 meter breed en 3 meter hoog. De berekening wordt dan 6 x 5 x 3 = 90 m3.

*2.   Bepaal nu de vermenigvuldigingsfactor
Al naar gelang de kenmerken van de ruimte, gebruik je een vermenigvuldigingsfactor van 30, 40 of 50. Deze factor staat voor het benodigd aantal Watt koelvermogen per m3 inhoud.
Factor 30: Dit zijn ruimtes die goed geïsoleerd zijn, een normaal glasoppervlakte, geen plat dak of schuin dak en weinig elektronische apparatuur hebben.
Factor 40: Deze ruimtes zijn minder goed geïsoleerd, hebben bijvoorbeeld een groot glasoppervlakte en/of er staan veel elektrische apparaten.
Factor 50: Deze ruimtes hebben een zeer hoge warmtelast of er worden producten bewaard zoals levensmiddelen en medicijnen, waarvoor een lage ruimtetemperatuur gewenst is.

*3.    Bereken nu het benodigde koelvermogen:
Neem nu de berekende inhoud uit stap 1 en vermenigvuldig dat met de factor uit stap 2. Bijvoorbeeld: 90 m3 inhoud vermenigvuldigd met factor 30 ( Watt per m3 ). Het benodigd koelvermogen is dan 2700 Watt. Dit komt overeen met 2,7 kW.


 • nu u het aantal benodigde watts weet in koelvermogen kunt u de juiste airco daarbij uitzoeken.
 • houdt ook goed rekening met uw wensen , bijvoorbeeld in een slaapkamer wilt u juist een lekkere stille airco.
 • dan is het zaak om te kijken op welke muur u de binnen unit en buiten unit wilt hebben.
 • houdt bij de binnen unit altijd rekening met rechte muren/wanden een binnen unit moet waterpas hangen , ook rekening houden met de afmetingen zodat de binnen unit natuurlijk wel past op de wand
 • ook is het van belang dat er rekening gehouden moet worden met afwateren , een binnen unit produceert condenswater in warme dagen dat naar buiten of op een afvoer moet worden weggevoerd, dit kan naar buiten of rechtstreeks naar beneden, mooiste situatie is natuurlijk op afloop met de koelleidingen gelijk naar buiten! zo heeft u geen zicht werk en ziet u alleen een strakke unit aan uw wand hangen. zie onderstaande afbeelding als voorbeeld, hier staat de buiten-unit op dak en gaan de koelleidingen omhoog, het water moet naar beneden
 • mocht het niet naar beneden kunnen dient er een condens pomp tussen te worden gemonteerd, deze komt naast de binnen unit, nadeel hiervan is dat er wel zicht werk naast de unit is (hierin zit de pomp die het water omhoog pomp, daarnaast moet er dan ook een dak doorvoer komen  (zie afbeelding)
 • nu de posities voor de binnen en buiten unit zijn bepaald bevestig vervolgens de montage plaat van de airco op de binnenmuur
 • zorgt dat deze water pas is en bevestig alle schroeven en maak deze stevig vast
 • Het gat dient een diameter te hebben van 60mm, het gat moet tevens schuin aflopen om het binnen dringen van water te verhinderen.
  De ideale plaats van het gat kunt u als volgt bepalen:

  • Zoek de afmetingen op van de binnen unit van uw airco (deze staan altijd in de omschrijving)
  • Bepaal de plaats of wand waar de binnen unit van de airco moet komen
  • De bovenrand van de airco komt idealiter 10 centimeter onder het plafond, zet daar met potlood een klein streepje
  • Neem nu de breedte van de airco, (bijvoorbeeld 80 centimeter) en zet links en rechts van deze afmeting met potlood weer een klein streepje
  • Doe dit zelfde nu voor de hoogte van de binnen unit gemeten vanaf het bovenste streepje (Bijvoorbeeld 26 cm)
  • nu kunt u rechts onder in het vak wat ontstaan is een markering zetten, op deze markering moet het gat van 60 mm geboord worden.
 • het boren kunt u zowel binnen als buiten doen ( houdt rekening met het materiaal waar de muur uit onstaat! is dit beton? dan dient u dit met een betonboor te doen of dit laten uitbesteden door een beton boring bedrijf
 • nu het gat er is kunt u de koelleidingen condens afvoer en aansturingskabel door het gat doen naar buiten vul het gat eerst wel op met een afdichtingsring of isolatie materiaal om de koelleidingen niet te beschadigen

Laat de condenswater slang aansluiten op een afvoer of op een locatie waar het water kan lopen en breng de koelleidingen richting de buiten-unit evenals de aansturingskabel. zodat u deze straks kan aansluiten.

Houdt rekening met de afwerking van de leidingen ( dit kan in kunststof goten worden weggewerkt ) deze zijn te vinden op onze toebehoren pagina

 • SLUIT NU ALLES DE ELEKTRA EN DE BESTURINGS KABELS AAN EN WERK ALLES AF ZODAT DIT OOK WATERDICHT IS. 
 • ALS NU ALLES VERBONDEN IS NEEMT U CONTACT MET ONS OP OM EEN AFSPRAAK IN TE PLANNEN OM UW INSTALLATIE IN WERKING TE STELLEN.
 • TIP: PROBEER DIT VROEGTIJDIG IN TE PLANNEN , ZODRA U WEET WANNEER U DE KLUS HEEFT GEKLAARD OM REEDS VAN TE VOREN EEN AFSPRAAK AL TE MAKEN, DIT IVM MET DE ZOMERDRUKTE ER LANGERE WACHTIJDEN KUNNEN ONSTAAN 
 • NA IN WERKING STELLEN EN CONTROLE OP DE AIRCO IS HIJ OFFICEEL GEREED EN KUNT U GENIETEN VAN DE VERKOELING BINNENS HUIZE.

EXTRA INFO EN TIPS BIJ ZELF INSTALLATIE

 • ALLE BENODIGHEDEN KUNT U VINDEN EN BIJBESTELLEN BIJ UW INSTALLATIE VAN DE AIRCO ONDER DE PAGINA TOEBEHOREN
 • HOUDT REKENING MET GEAARD STROOM! MEESTE SYSTEMEN KRIJGEN HUN VOEDING VAN BUITEN EN DIENT VOOR IEDERS VEILIGHEID OP EEN GEAARD VOEDINGSPUNT TE WORDEN GEINSTALLEERD 

WOORDEN EN TEKST ZEGGEN VEEL , MAAR SOMS NIET ALLES , BIJ ALLE AIRCONDITIONERS ZIJN COMPLEET BESCHREVEN INSTALLATIE PLANNEN INBEGREPEN , HIER WORDT U OOK IN DUIDELIJKE TAAL UITGELEGD HOE U HET SYTEEM OP EEN JUISTE MANIER KUNT Installeren, HIERONDER NOG EEN KORT FILMPJE VAN ONZE COLLEGA’S VAN WASCO EN BIJ VRAGEN KUNT U ALTIJD CONTACT MET ONS OPNEMEN.

02.

Onderhoud en storingen

Een niet goed werkende of defect klimaat systeem is nooit leuk.

03.

Zelf aan de slag

Bent u zelf enigszins handig en wilt u graag zelf een airco installeren?