verwarmen met een airco

verwarmen met airco

Zomer én Winter

Zomers in Nederland worden de laatste jaren warmer. Hierdoor stijgt de vraag naar airco’s. Een airco onttrekt de warmte uit je woon- of slaapkamer en deze warmte wordt via het koelmiddel getransporteerd naar buiten. Er wordt dus geen koelte opgewekt, de warmte wordt simpelweg naar buiten verplaatst. Wat veel mensen niet weten is dat je met een airco in de winter ook zeer rendabel kan verwarmen.

 

Wat is het verschil tussen een CV-ketel en Airco?

Stroomverbruik van een elektrische verwarming

Wanneer je een 1000 Watt elektrische kachel in huis zou gebruiken wil dit zeggen dat je 1000 Watt onttrekt aan het elektriciteitsnet. Deze elektrische energie wordt omgezet in 1000 Watt warmte. De kachel is de maker van de warmte. Het rendement is dus 100%.

Een elektriciteitscentrale heeft bij het opwekken van elektriciteit een rendement van 50%, en dus 2 maal zoveel energie nodig om deze kachel van 1000 Watt te laten werken. Vandaar dat de overheid de consumenten stimuleert een CV-ketel te gebruiken. Het rendement van een moderne CV ketel is ongeveer 96%. Een airco, ofwel lucht-lucht warmtepomp, is geen elektrische kachel en en heeft een nog veel hoger rendement.

 

Rendement lucht-lucht warmtepomp

Het energieverbruik voor een lucht-lucht warmtepomp bestaat alleen uit de elektriciteit voor het verpompen van het koelmiddel en de ventilatoren. Stel dat we 400 Watt elektriciteit verbruiken met de airco en hiermee voor 1600 Watt aan warmte verplaatsen. Dit betekend dat er een rendement gehaald wordt van 400%. Dit maakt het zeer voordelig om je woning te verwarmen.

Wat is de COP factor?

Het rendement van een airco wordt benoemt met de COP factor. Van het vorige voorbeeld uitgaande is de COP factor, 1600/ 400 = 4. Deze factor 4 is tegenwoordig heel normaal. Hoe hoger de COP factor, hoe energiezuiniger het toestel werkt. Er zijn zelfs al toestellen met een COP factor van bijna 6! Een hoge COP factor zorgt vaak voor een hogere kostprijs, echter verdien je deze dik en dubbel terug door het lagere energieverbruik.

Let dus met de aankoop van een airco goed op de COP factor!

Verbruikskosten hoger bij een airco?

Vaak wordt gezegd dat een airco een stroomvreter is. Dit is niet waar. Een lucht-lucht warmtepomp, dus een airco, van 3500 Watt, neemt gemiddeld maar zo’n 1300 Watt aan stroom op per uur. De compressor voor het rondpompen van de koelvloeistof zal naar gelang er warmte of koelte vraag is stapsgewijs aangestuurd worden.

Wil je een lucht-lucht warmtepomp combineren met de aanschaf van zonnepanelen? Dan ben je helemaal energiezuinig bezig.

Afweging voor je eigen situatie

Voordelen van een airco

  • De geavanceerde warmtepomptechnologie zorgt voor een optimaal rendement en een maximale energiebesparing. De binnenunits zijn compact en in iedere ruimte te installeren
  • Met een airco is een kamer veel sneller op temperatuur dan met een traditionele CV installatie
  • Een airco is veel goedkoper in verbruik dan een CV ketel, vooral in het voor- en najaar.
  • De airco zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer
  • Een airco filtert irriterende stoffen zoals stuifmeel en andere stoffen

download hier onze remcool Tips verwarmen met airconditioning <————–

02.

Onderhoud en storingen

Een niet goed werkende of defect klimaat systeem is nooit leuk.

03.

Zelf aan de slag

Bent u zelf enigszins handig en wilt u graag zelf een airco installeren?