Zomer én Winter
Zomers in Nederland worden de laatste jaren warmer. Hierdoor stijgt de vraag naar airco’s. Een airco onttrekt de warmte uit je woon- of slaapkamer en deze warmte wordt via het koelmiddel getransporteerd naar buiten. Er wordt dus geen koelte opgewekt, de warmte wordt simpelweg naar buiten verplaatst. Wat veel mensen niet weten is dat je met een airco in de winter ook goed kan gebruiken als bij-verwarming!
het verwarmen door middel van airco is mogelijk maar er zijn een aantal belangrijke zaken die u moet weten!
Een airco (oftewel een lucht-lucht warmtepomp) blaast lucht de ruimte in. In de zomer koele lucht. In de winter warme lucht. Daar zit ook gelijk een mogelijk risico qua comfort. Als de lucht uit de airco onvoldoende warm is, kan dit op plaatsen in de ruimte aanvoelen als tocht. En als je dat regelmatig ervaart, gaat dat ten koste van het comfort. Daar komt nog iets bij. Een airco kan niet continu verwarmen. Als de buitentemperatuur onder de 7 graden komt moet de condensor van de airco ontdooien. Gedurende het ontdooien verwarmt de airco de ruimte niet. De duur van het ontdooien is afhankelijk van het type, het kan snel, in 4 minuten, maar het kan ook 10 minuten of nog langer duren. De frequentie van ontdooien is afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid en kan tot wel twee keer per uur plaatsvinden. Ongeveer 40% van het Nederlandse stookseizoen is de buitentemperatuur 7 graden of lager, en zal dit fenomeen van ontdooien dus optreden. Omdat de airco gedurende de ontdooicyclus niet verwarmt gaat dit ten koste van het comfort. Er zijn mensen die gedurende de ontdooicyclus klagen over tocht. Als bij de betreffende airco de binnenunit ook nog lucht blijft blazen, voelt het echt onaangenaam aan.
Ook een lucht-water warmtepomp moet bij deze buitentemperaturen onder de 7 graden ook ontdooien. Echter, tussen de lucht-water warmtepomp en de centrale verwarming zit altijd een buffervat met warm water. Als dat buffervat goed is gedimensioneerd, merkt de centrale verwarming niets van de ontdooicyclus van de warmtepomp en blijft die gewoon verwarmen uit het buffervat, en is er dus ook geen verlies van comfort.
Geluidscomfort:
Daarnaast heb je nog het akoestisch comfort. Airco’s blazen lucht, en dat hoor je. Er zijn stille en minder stille airco’s. Let daar goed op. Houd er ook rekening mee dat je ‘s nachts geluiden als hinderlijker ervaart dan overdag. Let zeker ook op het geluid van de buitenunits. Die zijn minder stil dan de binnenunits. Als die (o.a. tijdens het ontdooien) brommen, en ze staan in de buurt van een (open) raam, dan kun je daar veel last van ervaren. Denk daarbij zeker ook aan je buren. Heb je een monoblock airco, dan heb je alleen een binnenunit, waarin dan ook de compressor zit. Je haalt bij een monoblock dus het geluid van de buitenunit naar binnen
Voor- en nadelen aircoverwarming
Net als een lucht-water warmtepomp is een airco een heel efficiënte manier om te verwarmen omdat hij alleen warmte verplaatst. Als vuistregel kun je aannemen dat je gemiddeld viermaal zoveel warmte krijgt als je er aan elektrische energie in moet stoppen. Een airco is ook redelijk snel, als je hem aanzet voel je onmiddellijk effect. Om een redelijk rendement te halen moet je een lucht-waterwarmtepomp gebruiken in combinatie met Lage Temperatuur Verwarming (LTV) dus bijvoorbeeld met vloerverwarming. Voor een airco geldt zo’n beperking uiteraard niet.
Verwarmen via de airco heeft echter ook nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat de warmte heel plaatselijk is: alleen de kamer waar de unit hangt wordt verwarmd. Voor een heel huis moet je meerdere binnen-units plaatsen. Andere minpunten: een airco zorgt voor een luchtstroom die vervelend kan zijn als je daar precies in zit. Ook maakt hij geluid omdat er een ventilator in zit.
Vanwege bovengenoemde voor- en nadelen wordt een airco vaak als ondersteunende verwarming toegepast. Bijvoorbeeld op een werk- of studeerkamer die alleen af en toe verwarmd wordt en dan snel op temperatuur moet zijn.
Wat is het verschil tussen een CV-ketel en Airco?
Stroomverbruik van een elektrische verwarming
Wanneer je een 1000 Watt elektrische kachel in huis zou gebruiken wil dit zeggen dat je 1000 Watt onttrekt aan het elektriciteitsnet. Deze elektrische energie wordt omgezet in 1000 Watt warmte. De kachel is de maker van de warmte. Het rendement is dus 100%.
Een elektriciteitscentrale heeft bij het opwekken van elektriciteit een rendement van 50%, en dus 2 maal zoveel energie nodig om deze kachel van 1000 Watt te laten werken. Vandaar dat de overheid de consumenten stimuleert een CV-ketel te gebruiken. Het rendement van een moderne CV ketel is ongeveer 96%. Een airco, ofwel lucht-lucht warmtepomp, is geen elektrische kachel en en heeft een nog veel hoger rendement.
Rendement lucht-lucht warmtepomp
Het energieverbruik voor een lucht-lucht warmtepomp bestaat alleen uit de elektriciteit voor het verpompen van het koelmiddel en de ventilatoren. Stel dat we 400 Watt elektriciteit verbruiken met de airco en hiermee voor 1600 Watt aan warmte verplaatsen. Dit betekend dat er een rendement gehaald wordt van 400%. Dit maakt het zeer voordelig om je woning te verwarmen.
Wat is de COP factor?
Het rendement van een airco wordt benoemt met de COP factor. Van het vorige voorbeeld uitgaande is de COP factor, 1600/ 400 = 4. Deze factor 4 is tegenwoordig heel normaal. Hoe hoger de COP factor, hoe energiezuiniger het toestel werkt. Er zijn zelfs al toestellen met een COP factor van bijna 6! Een hoge COP factor zorgt vaak voor een hogere kostprijs, echter verdien je deze dik en dubbel terug door het lagere energieverbruik.
Let dus met de aankoop van een airco goed op de COP factor!
Verbruikskosten hoger bij een airco?
Vaak wordt gezegd dat een airco een stroomvreter is. Dit is niet waar. Een lucht-lucht warmtepomp, dus een airco, van 3500 Watt, neemt gemiddeld maar zo’n 1300 Watt aan stroom op per uur. De compressor voor het rondpompen van de koelvloeistof zal naar gelang er warmte of koelte vraag is stapsgewijs aangestuurd worden.
Wil je een lucht-lucht warmtepomp combineren met de aanschaf van zonnepanelen? Dan ben je helemaal energiezuinig bezig.
Afweging voor je eigen situatie
Voordelen van een airco
- De geavanceerde warmtepomptechnologie zorgt voor een optimaal rendement en een maximale energiebesparing. De binnenunits zijn compact en in iedere ruimte te installeren
- Met een airco is een kamer veel sneller op temperatuur dan met een traditionele CV installatie
- Een airco is veel goedkoper in verbruik dan een CV ketel, vooral in het voor- en najaar.
- De airco zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer
- Een airco filtert irriterende stoffen zoals stuifmeel en andere stoffen
download hier onze remcool Tips verwarmen met airconditioning <————–